6 Mart 2016 Pazar

Kırmızı Pazartesi - Kitap Yorumu




ARKA KAPAK


Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez'in 1981'de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Hem Kolombiya'da, hem de yayımlandığı dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede sarsıcı etkileri olmuş bir roman. Usta yazar, çocukluğunu geçirdiği kasabada yıllar önce yaşanmış bir cinayet olayını aktarıyor. Romanın kahramanı Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin potresini de çiziyor. Böylece, sonuna dek ilgiyle okuyacağınız bu kısa ve ölümsüz roman, bir toplumsal ruhçözümü niteliği de kazanmış oluyor.







YORUM



Herkese Merhaba :) Bu gün sizlerle kısa zamanda okunan ama etkisi tam tersine büyük olan kitabın yorumuyla sizlerleyim.

Kırmızı Pazartesi , Gabriel Garcia Marquez 'in okuduğum ilk kitabıydı ve aşırı sevdim diyebilirim.
Bir kitap düşünün ; Bir cinayet kitabı. Öldürülen kişi belli ... Katil belli... Her şey ortada. Öldürülme nedeni bile belli. Cinayetin gördüğümüz kısmı değil anlatılan hikaye , en en en arka kısmı ...

Kitaba  şu cümleyle başlıyorsunuz ; Santiago Nasar , öldürüldüğü gün , piskoposun geldiği vapuru beklemek için sabah saat beş bucukta kalkmıştı.

Ve kitabı şu cümleyle bitiriyorsunuz ki beni en çok etkileyen , kitaba bu kadar değer vermemi sağlayan sey bu cümle oldu ;

"Beni Öldürdüler ! "

Bu cümle o kadar duygu barındırıyor ki ..
Beni katiller öldürmedi , siz oldurdunuz. Engel olmadiniz. Beni oldurduler.Cümle resmen çığlık çığlığa bağırıyor. :(


Kitabın normal cinayet hikâyelerinden farklı olmasının nedeni ; Santiago Nazar ' dan başka herkesin onun öldürüleceğini bilmesi. Toplum , ' töre ' denilen kavramla o kadar zehirlenmiş , o kadar umursamazlaşmış ki bu cinayete engel olamıyor. 3 maymunu oynuyor. 

Kitabı okuduğum süre boyunca " ne olur biri engellesin , artık ona dikkatli olmasını söylesin." deyip durdum ama daha ilk sayfadan cinayetin  vahşice işleneceği belliydi.


Kırmızı Pazartesi , toplumun duygusuzlasmasi , namus koruması altında daha suçu kesin olarak belirlenmemiş bir insanın vahşice katledilmesini konu alıyor.

"Yargısız infaz " denilen kavram sanirim Kırmızı Pazartesi 'nde sonra ortaya çıkmış :D


Öneririm , Okuyun 

Puanım ; 4/5 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Hunharca Okuyan Kız Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang