24 Eylül 2017 Pazar

ÇÖLLERİN ASİSİ - KİTAP YORUMU (REBEL OF THE SANDS #1)



ARKA KAPAK 


Çöllerin Asisi, İslami, Hindu, Kızılderili mitolojilerinden Binbir Gece Masalları’na, Vahşi Batı mekânlarından sonsuz çöllere,
Tolkien’den Rowling’in dünyasına kadar, sıradışı yaratıcılıkta bir hikâyeye açılıyor.

Yeni bir şafak. Yeni bir çöl.
Amani bir çöl kızı... Mavi Gözlü Haydut...
Ya da kaderini ellerine almak isteyen cesur bir çocuk...
Eniştesinin onunla evleneceğini duyduğu an, o evde daha fazla kalamayacağını anlamıştı.
Annesinin... babasını öldüren annesinin asılmadan önce anlattığı o masal şehrine gitmek zorundaydı.
Ama nasıl?
Cinlere, kulbastılara, Sultan’ın askerlerine kafa tutarak mı?
Bir peygamber atını ele geçirerek mi?

Yoksa erkek kılığına girip Doğu Yılanı denilen şu gizemli adamla kaçarak mı?



YORUM


 "Sana benden bir tavsiye..."
Beni öptüğü...Daha doğrusu benim onun öptüğüm andaki kadar yaklaşmıştı bana. 
"Gözlerinin içine bakan bir adamın suratına yumruk atmaya çalışma.Sen de hain gözleri var Haydut."


Amani bir çöl kızı. Annesinin ölümünün ardından teyzesine verilen, onu yanında eniştesinin boyunduruğu altında yaşamını sürdürmeye çalışan bir kız. Bir gün teyzesiyle eniştesinin konuşmalarına şahit oluyor. İstemediği bir evliliğe mahkum kalmamak, kendi bağımsızlığını kazanmak ve en önemlisi annesinin yıllarca hikâyelerinde anlattığı büyülü şehir Izman'a gidebilmek için kılık değiştirip barda düzenlenen atış yarışmasına katılıyor. Bu yarıştan sonra da Mavi Gözlü Haydut'un hikâyesi başlıyor.

Çöllerin Asisi, küçük bir kızın törelere direnme ve kendi özgürlüğünü kazanma yolunda başına gelen olayların hikâyesi. Ama sadece bu da değil. Çöllerin Asisi, İslami, Hindu ve Kızılderili mitolojilerinin birbirleriyle harmanlandığı bir dünyada Amani'nin yaşamını keşfetme ve kendini bulma öyküsü.

Bu kitabı binbir türlü anlam içeren kelimelerle dolu dolu anlatabilirim. Ancak Instagram'ın karakter sıkıntısı ve sizlerin okurken bir miktar sıkılacağı düşüncesiyle kısa kestim. Çöllerin Asisi, nereden tutarsanız tutun farklı bir konu üzerinden farklı kelimelerle sayfalarca anlatabileceğiniz bir hikâye. Bu sene okuduğum en heyecanlı, tutkulu ve duygusal kitaplardan birisi olduğunu söyleyebilirim.

Fantastik bir konuyu; kendini tanımaya fırsat bulamamış, çöllerde yaşayan cesur bir kızla harmanlamak ve bunu dibine kadar sürükleyicilik ile yapmak gerçekten çok akıllıca.

İlk sayfayı açtığınız andan itibaren kendinizi çöllerin yakan sıcaklığında, kitap boyu süren bilinmezliğin geriliminde ve Doğu Yılanı ile Mavi Gözlü Haydut'un arasındaki tutkunun içerisinde buluyorsunuz. Çıkmak da istemiyorsunuz hâliyle.

Çöllerin Asisi'ni bir süre boyunca bitirmek istemedim gerçekten. İkinci kitap daha çevrilmemiş ve yarım yamalak İngilizcem ile de ikinci kitabı ana dilinden okumaya cesaret edemiyordum. Sonunda beni aylarca diken üstünde tutacağını da tahmin etmiştim. Ancak her güzel şeyin bir sonu olduğunu kitabı bitirdiğimde anladım.

Kitabımız her ne kadar Amani'nin üzerinden gitse ve onun gizemlerini keşfetme yolculuğu olsa da bir diğer karakterimiz Amani'nin yol arkadaşı Jin'in hikâyesini de kitap boyu merak ediyor okuyucu. Aralarındaki duygusal gerilim, birbirlerinin güvenini kazanma hikâyeleri diğer kitaplardan biraz farklı, özgün.

İki karakterimiz de birbirinden olabildiğince sır saklıyor kitap boyunca. Birbirlerine güven duydukları da pek söylenemez. Her an biri çıkarları uğruna diğerinin kuyusunu kazabilecek durumda. İlişki bunun neresinde diyecek olursanız aralarında kitap boyunca gelişen bir ilişki yok maalesef. Ama her an patlamaya hazır duygusal ve cinsel gerilim mevcut. Birbirlerine değer verdikleri ortada ancak bunu dile getirecek ne bir cesaretleri var ne de zamanları. Bu da okuyucunun ikilinin her sahnesinde sürekli kıkırdama hâlinde ve kalp krizi eşiğinde olmasını sağlıyor. Bunun içindir ki deli gibi romantizm sever ben için kitap bu bakımdan eksik olsa da aradaki etkileşim yokluğunu zerre aratmayacak hâlde.

Kitabın son yarısında gerçeklerin gün yüzüne çıkıp şehrin tehlike altında oluşu ikilinin bir takım hâlinde çalışması kitap bitene kadar heyecanın bir an bile eksilmemesini sağladı. Amani her bakımdan takdir ettiğim, attığı her adımda her kararında sonuna kadar destekçisi olduğum ve sırf onun için ikinci kitabı deli gibi beklediğim bir kadın karakter.

Fantastik olayların, özgünlüğün, akıcılığın bir an bile eksilmediği çok sevdiğim bir kitap oldu Çöllerin Asisi. Cesur bir kadın karakter, tutkulu bir çift ve ilginç fantastik öğeler arayanlara hiç kuşkusuz tavsiye ederim.

Sevgiler.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Hunharca Okuyan Kız Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang