4 Kasım 2016 Cuma

GENÇ ELİTLER - KİTAP YORUMU ( THE YOUNG ELİTES #1 )




ARKA KAPAK 

Adelina Amouteru, ölümcül bir hastalıktan kurtulmuştur. On yıl önce ülkesini kasıp kavuran kanlı humma vücudunda tuhaf izler bırakmıştır. Fakat hastalığı atlatanların bazılarında, başka şeyler de kaldığı rivayet edilmektedir… Gizemli ve sıradışı yeteneklere kavuştuklarına inanılan bu insanların kimlikleri gizlidir ancak onlara Genç Elitler denmeye başlamıştır.

Teren Santoro, Kral için çalışmaktadır. Engizisyon Mihveri’nin lideri olarak görevi, tehlikeli olduğuna inandığı Genç Elitler’i bulmak ve onlar ülkeyi yok etmeden onları yok etmektir ama aslında Teren hepsininkinden büyük bir sır saklamaktadır.


Enzo Valenciano, Hançer Cemiyeti üyesidir. Bu gizli Genç Elit grubu, kendilerinden olanları Engizisyon Mihveri’nden önce bulmaya çalışmaktadır ama Adelina’yı bulduklarında onun şimdiye dek görmedikleri güçlere sahip olduğunu keşfedeceklerdir.


Birbirinden apayrı savaşlar sürdüren bu üçlünün yolları hiç beklenmedik şekilde kesişecektir. Ancak hepsinin emin olduğu tek şey vardır: Karanlık bir intikam ve yok etme arzusuyla yanıp tutuşan Adelina’nın güçlerine bu dünyada yer yoktur.
 


Bu kitabı eline alanlar büyülenmeye hazır olsun… Tabii bir de serinin devamına.”
Booklist

 

“Lu, karakterlerinin müthiş hatalar yapmasına izin vererek çıtayı gerçekten yükseltiyor… Tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceğiniz bir dünya.” 
New York Times Book Review 





YORUM


Merhabalar ! Yoğun vize haftama girmeme ramak kala ,muhteşem kurgusu , muhteşem karakterleri ve muhteşem dili ile beni kendine hayran bırakıp , gece uyutmayıp, gündüz ders çalışmak yerine kendisine ait fan artlara hayrana hayran baktırp bir de üstüne iç çektiren , 2. kitabını hatta 3. kitabını heyecanla , merakla eh azıcık da (!) aşkla beklediğim Genç Elitler serisinin ilk kitabı olup yine aynı adla çıkan GENÇ ELİTLER yorumuyla sizlerleyim .


Biraz uzun , şaşalı , hayranlık dolu bir giriş paragrafı olduğunun farkındayım. Tek bir paragrafta kitaba olan büyük tutkumu , heyecanımı , anlattığımın da farkındayım ancak sessiz kalamıyorum maalesef . Yere göğe haykırıp bu seneki favori kitabımın Genç Elitler olduğunu duyurasım var .

Ve ilk siz sevgili takipçilerimden başlayacağım 


Arkanıza yaslanın , elinize kahvenizi alın ve HUNHARCA OKUYAN KIZ'IN aşkla dolu yorum serüvenine katılın :)


Genç Elitler , Marie Lu'nun ülkemiz de çıkan 2.serisi.  İlk serisi , herkesin hayran kalarak okuyup benim şans dahi vermediğim Efsane Serisi. Şans vermedim diyorum çünkü Efsane'yi yarıya kadar okuyup bıraktım. Beğenmedim. Kitabı hissedemedim.



Ancak Genç Elitler beni mahvetti , parçalara ayırdı arkadaşlar.Bu hissi Kızıl Yükseliş 'i okurken yaşamıştım en son . Kitap bittiğinde içimde inanılmaz bir boşluk,  bol bol  da gözyaşı bıraktı.


Kitabımız on yıl kadar önce ülkesine ölümcül , bulaşıcı bir virüs yayılan ve bundan nasibini alıp üstelikte kendisine "iz" bırakan , Adelina Amouteru'nun vahim bir olay sonucunda ülkesinin Engizisyon Mahkemesince ölüme mahkum edilip , kendisine "Genç Elitler " diye isimlendiren bir grup hastalık sonucu "iz" taşıyan gençlerce kaçırılması ile başlıyor .Bu gizli Genç Elitler diye adlandırılan grubun ise tek amacı kendileri gibi olanlara saygı gösterilmesini sağlamak , krallığı ele geçirmektir.



 Konumuzu okuduğunuz üzere Genç Elitler , tarihi - fantastik azıcık da ucundan distopik öğeler taşıyan bir tür de . Kitabın arka kapağını , tanıtımını okurken "Vay ! Konu güzel , umarım klişeye kaçmaz .  diye bir cümle kurmuştum alırken . Ki büyük bir onyargı ile de öyle olacağından emindim. Ancak yine yine ancak bu kitap ne konu , ne karakter ne de dil açısından "klişe" diye adlandıracağımız bir kitap değil.  

Orijinal ve bu orijinallik kitabın her sayfasında her cümlesinde hissediliyor.

İlk bölümü okuduktan , karakteri benimsedikten sonra kitap akıp gidiyor elinizde.  Her sayfasında yeni bir şey öğrenip , her bölümün sonunda başka tat da bir heyecan yaşıyorsunuz.

Bir yandan kitabın bitip sizi o büyük heyecandan , kalp çarpıntısından kurtarmasını dileyip , bir yandan da sadistçe bir zevkle kitabı kapatıp o bölüm sonu heyecanının sonsuza kadar içinizde kalmasını istiyorsunuz .
Öyle muhteşem bir kurgu ki aynı anda bütün hisleri yaşayıp , kontrolünüzü kaybedersiniz . Her bölüm de hop oturup hop kalktim yemin ederim 

Ana karakterimiz Adelina , bir fantastik karakterler  klişesi  olan "ya siyahsındır , ya da beyazsındır " olayını elinin tersiyle iten bir karakter.Sanırım kitaba o kadar hayranlık duymama sebep olan konulardan biri de bu.

Adelina , siyahı ve beyazı bütün her şeyi ile icinde barındırmaya çalışan bir karakter. Ne kötü ne de iyi.  O ince çizgide . Yeri geldiğinde bir "siyah" olup korkusuzca , en kötü şekilde her şeye karşı çıkarken yeri geldiğinde ise susup sakince bir şeyleri kabullenebiliyor .

Hem güçlü hem güçsüz .

Hem cesur hem korkak 

Hem iyi hem de kötü .

Kurgunun öngörülemezliği de bu yüzden işte . Karakterin azıcık çalkantılı , dengeyi bulmaya çalışan ruh hali.

Adelina'nın dışında tabiki diğer Elitlerimizi de okuyoruz kitaba. Çünkü Adelina 'nın amacı gruba katılıp güçlerini öğrenmek , içindeki bitmek bilmeyen öfkesini kontrol etmek . Ve tabi ki onlara amaçların da yardım etmek. Ana erkek karakterimiz Enzo ile arasında yeşeren ilişkiyi , Adelina'nın kardeşi ile hikayesi bir şekilde birleşip  bir olay olarak çıkıyor karşımıza.

Saf aksiyon , kavga , içermiyor kitabımız . Her sayfasında hem heyecanı , hem koskocaman hüznü ve aynı anda karakterler arasında ki o elle tutulur, gözle görülür tutkuyu hissedebiliyorsunuz .

Yorumun başında da dediğim gibi ben Kızıl Yükseliş hariç hiçbir kitapdan bu kadar etkilendiğimi hatırlamıyorum.
O muhteşem sonu ile de bende bıraktığı o adverilemez etki arşa çıktı yemin ederim.Parça pincik yarım İngilizcem ile 2. Kitabının ön okumasını çözmeye çalıştım o heyecanla 

Beklentisiz başladığımdan mıdır , yoksa en duygusal dönemimde okuduğumdan mıdır bilmiyorum. Belki siz diger okuyucular benim kadar etkilenmeyeceksiniz Genç Elitler i okurken . Lakin önermeden , mutlaka okuyun demeden de geçemeyeceğim.

Özellikle fantastik sevip , sizi şaşırtacak surpiz sonlu kitaplar okumayı seviyorsanız Genç Elitler kaçmaz bir fırsat sizler için :')

Puanım ; 5/5

15 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Enzo dier 2 kitapdan birinde hayata geri donuyormu serinin 2. Veya 3. Kitabinda donmesini umut ediyorum eger okuduysan lutfen soyle enzo geri hayata donucekmi bunu ogrenmezsem kafayi yerim dier kitaplara odaklanamam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba , daha ikinci kitap çıkmadığı için hiçbir tahminim yok :) haftaya çıkacak blog yorumumda bahsederim :)

      Sil
  3. merhaba.. bu seri okumak istediğim ama önyargılarım olan bir seriydi, ama madem siz bu kadar güzel yorumlar yapmışsınız bize de okumak düşer o halde :D

    YanıtlaSil
  4. 1. kitabını bitirdim ve yalvarırım enzo dönecek mi,eğer dönmezse 2. kitabını nasıl okuyabileceğimi bilmiyorum

    YanıtlaSil
  5. hey! merhaba sana bir sorum var:kitaptaki ana karakter herhangi biriyle aşk yaşıyor mu? lütfen cevapla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enzo ile... Keşke öyle bişi olmasaydın bi anda olunca şaftım kaydı skcşskcldkv sinirimi bozuyo Adelina

      Sil
  6. hey! merhaba sana bir sorum var:kitaptaki ana karakter herhangi biriyle aşk yaşıyor mu? lütfen cevapla

    YanıtlaSil
  7. Kitabı hiç sevmedim atlaya atlaya okudum. Adelina tam bir mal.

    YanıtlaSil
  8. Bence adeline mal falan diyil 16yaşını düşünürsek çok korkusuz ablasını kurtarıyor. Bir tarafdan genç elitler ona güvenmiyor her kes ona karşı. Bir tarafdan da kendi içinde ki kötülüyüyle savaşıyor. Bazı yerleri sıkıcı bir az. Amma güzel kitap

    YanıtlaSil
  9. Ben ilk kitabını okudum ama o adelina yüzünden ikinci kitabı okumaya korkuyorum. Öldürdu Enzoyu ya offf.

    YanıtlaSil

 

Hunharca Okuyan Kız Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang