14 Nisan 2016 Perşembe

Yabancı - Şahmeran ( Yabancı #1 ) - Kitap Yorumu




ARKA KAPAK


Sen cennetin varlığından gurur duy, ben cehennemi istiyorum.
Yağan kar şiddetini gitgide artırıyor, koyu renk saçlarıma tutunan kar tanelerinin sayısı çoğalıyordu. Konuşmadı, konuşmadım. Sessizlik... Aramızda her daim geçerli olan bir alfabeydi sessizlik. Ben de bu alfabeye bir kez daha boyun eğdim ve uzun, titreyen parmaklarımı avuçlarımın içine bastırdım. Elimi yanıma indirdiğimde avuçlarımda eriyen kar yere damladı...
Rengi, kan rengiydi.
Rengi, kaybın rengiydi.
Rengi, bir cinayetin rengiydi.





YORUM


“Her zaman kendimizi parçalara ayrılmış hissetmedik mi? Her yeni yaşımızda, bir önceki yaşımızı öldürmedik mi?

Selamlar 🙋 Kitap olma sürecinde , kapak sürecinde hatta Watpadd sürecinde sıkı bir destekçisi olduğum , şu sıralar elimde olmasına hala inanamadigim kitabın yorumu ; Yabancı - Şahmeran 'ın yorumu ile sizlerleyim 😆

Hepinizin bildiği üzere Yabancı Watpadd çıkışlı bir kitap ve Türkiye 'nin en büyük yayınevlerinden birinden çıkması büyük yankı uyandırdı.Kitabın Watpadde yazım süreci epey bir sorunlu dönemden geçmiş ve yazar bir sure yazmaya ara vermişti. Ancak Ediz ve Doğa Yabancı unutulmadı hatta giderek büyüdü . Milyonlar okudu.

Veeee sonunda Yabancı'yı kitap olarak elimizde tutuyoruz. Hem de en iyi yayınevlerinden biri sayesinde. O kadar tepkiye , o kadar üslubu ağır olan laflara rağmen.

Ben her yorumumda olmasa da sık sık tekrarlıyorum ; Watpadd 'e asla karşı değilim.Ama yayınlanan hikayelerin hepsinin kitap olması taraftarı da değilim.Yabancı sürekli bir Watpadd kitabı olması konusuyla eleştiriliyor ki bence bu eleştiriler çok yersiz.Yabancı 'yı ön yargılarından kurtulup okuyan her okur, onun taaa en başından kitap olmaya layık olduğunu fark etmiştir.

Tamam o kadar kusursuz değil , mantık hataları var  , işlenen konu orijinal değil ama arkadaşlar eğri oturup doğru konuşalım Öznur'un betimlemeleri , kalemi eşsiz. Yazar resmen kaleminin ucundan bizlere hayat dersi verip , bizi bir anda psikolojik açıdan ters duruma sokabiliyor. Okurken bazı kısımlarda dehşete düştüğüm çok an oldu . Bu duyguyu nasıl bu kadar güzel anlatabilir diye.


Taaa en başında beri büyük Şaşa uyandıran kitap karakterlerini Ediz ve diğerleri olarak ayırt etmemizi sağlayıp bizi bir çok yerde hem sinir edip hem güldürebilen karakterimiz hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.
Ediz karakteri öyle sığ bir karakter değil , derinliği olan bir karakter keza Doğa da öyle. Kitabı okurken "Ediz kızlara aptal diyor" , "Doğa'ya kötü davranıyor" diye bir düşünce tarzıyla okumadim. 
Dikkat ederseniz Ediz annesi olmayan hayatında sadece babasına yer açmış bir karakter ki bu durum sık sık kitapta vurgulanıyor. Bu "cinsel ayrım " konusuna dikkatlice ve mantıklı bakarsak Ediz Çağıran 'ın "duygusal " anlamda kızlara yaklaşımında sorunlar olduğunu görüyoruz ki bu Ediz 'in bu konularda acemi olduğunu anlayabiliriz. Tabiki hiçbir şekilde Ediz'in Doğaya uyguladığı psikolojik baskıyı onaylamıyorum.



Kitabı okurken kendimi çoğunlukla ; Watpadd versiyonuyla - kitap versiyonunu karşılatırır halde buldum.
Öznur'un ara verdiği süreç içerisinde yaşıyla beraber kalemi de büyümüş.İlk bölümü okuduğum da , Watpadd versiyonundan farkla daha olgun bir yazım gördüm. Kaleminde ki o ilk başlangıç acemiliği gitmiş yerine profesyonel bir yazım tarzı gelmiş.

Tüm bunlara rağmen hatalar tabi ki var . 
Öncelikle bir kaç yerde bariz belli yazım hataları gördüm ki bunu Pegasus Yayınları'na hiç yakıştıramadım. Umarım diğer baskılarda bu sorunlar halledilebilir.
Daha sonra Öznur ' un bir kaç yer de mantık hataları vardı.Örneğin Ediz'in üniversiteden mezun olup olmadığını çözemedim ben. 

Bir de Öznur'un kalemi kendini çok tekrar ediyor. Sürekli "Duvarların arkasında ki Doğa " , "Gözleri çimen yeşili olan Ediz " gibi cümleler fazlaca tekrar edilmiş ki bu okuyucuyu bir yerden sonra sıkıyor.
Bunun dışında yazarın kaleminin git gide güçleneceğine eminim. Gelecek vaad eden yazarlardan biri . Umarım yolu açık olur .

Puanım : 4/5






16 yorum:

  1. Wattpad' de her hikayenin kitap olmasına bende karşıyım. Ama -klişe yapacağım farkındayım ama :)))-kapitalist dünya rejimi ,ne diyebiliriz. Beğenilen ve okunan bir kitabın final kısmının kitaba kalıp,yayın evlerinin insanların duyguları ve paralarını sömürmesi.Yabancı kapağı ile beni cezbetmiş bir kitap Watt'de rastlayamadım. Olsa kesin okurdum. Ama sevdiğiniz bir kitabın kitap olması çok ayrı bir şey. Sanki yazar ile ortak yetiştirilen bir fidan gibi :D Onun dallanıp budaklanmasını görmek insana ayrı bir duygu katıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerinize aynen katılıyorum . Maalesef yayınevleri okurlardan çok kendilerini dusunur hale gelip maddi kar amacı ile her turlu kitabı basıyor.Tabi her kitapta belli bir emek var ama Kitap var kitap var ��

      Sil
  2. Ben bu kitabı wattpad kullanmadığım için kitap olana kadar bilmiyordum. Sonra kitap olduğunda d&r'da çok satanlarda gördüm ve kitabı biraz araştırdım. İçini inceledim ve internetten okuyanların yorumuna baktım. Kitabı beğendim. Ama kitabın hem kalın olması hem de yazılarının küçük olması beni korkuttu. Sonra birgün bu kitabı okumalıyım deyip kitabı aldım. Ve okumaya başladım. Bana göre kitap çok sürükleyiciydi. Ve kısa sürede bitti. Kitabın sonunu okuduğumda hiçbir kitabın finali böyle olmaz belki 2. kitabı çıkar dedim ve araştırınca doğru düşündüğümü gördüm. Şimdi sabırsızlıkla yabancı şahmeran 2'nin çıkmasını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Yorumun için teşekkürler hunharca okuyan kız :) bu yorumun üzerine kitabı hemen alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil
  4. Hiç te begenmedim bu kitabı bence okumaya değer bir kitap değil zaman harcamak boşu boşuna

    YanıtlaSil
  5. Hiç te begenmedim bu kitabı bence okumaya değer bir kitap değil zaman harcamak boşu boşuna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabin sadece kucuk bi kismi asil olaylar 2.kitapla basliyacak

      Sil
    2. Bu kitabin sadece kucuk bi kismi asil olaylar 2.kitapla basliyacak

      Sil
  6. İkinci kitapta olacaklarla veya ediz ve doğa ilişkisinde bilgisi olan varsa yorum atabilirmi

    YanıtlaSil
  7. Ben hic kitap okumayan biri olarak, bu kitabi arkadasimdan aldim ve okumaya basladim. Gerçekten çok sürükleyici. Bir an kitabin içinde yasamaya basladim. Kitabi elimden bir an birakmaya calistim ama birakamadim.

    YanıtlaSil
  8. Biraz erken olabilir ama 2. Kitap hakkında yorum yapmak istiyorum. Doğa hamile kalacak. Sonunda da çocuğu doğururken ölecek. Boyle olmasini istemezdim ama olacak....babası demişti edize...

    YanıtlaSil
  9. Bende 2. Kitap hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Tahmininin varsa yorum yazin. Ben kitaplardan öğrendim gerçek aski. Özgür yildirimin diğer kitaplar ini da merak ediyorum. Acaba bunlardan bu kadar etkileyici mi?

    YanıtlaSil
  10. Ya lütfen 3.kitabı çıksın ben böyle bitmesine dayanamam

    YanıtlaSil
  11. Kitap beni biraz hayal kirikligina ugrati acikcasi Yabanciyi wattpade baya okumusdum ama o heyecan yok ve cok genclik kliśesi var sanki kitabi sansurlemiśler gibi o katil korkutucu ediz yok ve o savaśan herseyin üstesinden gelmeye calisan dogada yok sanki genclik kitabi olmasi icin fazla ugrasilmis ama begendigim sey anlatimdaki o asiri depresiv hava da yok bilmiyorum ilk önce bitirmem lazim herhalde

    YanıtlaSil

 

Hunharca Okuyan Kız Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang